Europa reizen

Europa | Boekarest 2019


02-10-2019 Amsterdam ⇉ Boekarest

op 8 oktober as vertrekken wij voor een paar dagen naar Boekarest. Plan was om vorige maand naar Malmo te gaan, alles was geboekt en gereserveerd, maar door een ziekte van mij hebben wij die trip af moeten zeggen. Nu is het te koud daar, dus moet dat volgend jaar maar eens.


08-10-2019 Amsterdam ⇉ Boekarest

Zoals gebruikelijk tegenwoordig kozen wij ervoor om redelijk bijtijds te vliegen, Dat houdt wel in dat wij vroeg uit de veren moeten. Wij willen tegen 7:30 op Schiphol zijn dus nemen wij de bus en trein van respectievelijk 6:40 en 6:55. Wij vliegen met de KL1373van 9:30 , in de trein naar Schiphol krijgen wij een melding dat de vlucht een kwartiertje vertraagd was, zonde dat had weer een kwartiertje nachtrust gescheeld als dat eerder bekend was geweest. Uiteindelijk stegen wij pas 3 kwartier later als gepland op, maar was de aankomsttijd niet noemenswaardig later. Wij hadden geen zin in een rit met overstappen in de bus naar on hotel dus lieten wij ons behoorlijk afzetten door de eerste de beste taxi chauffeur. Naar later bleek betaalden wij zowat het dubbele van het reguliere tarief. Naar Nederlandse maatstaven was dat nog goedkoop, dus gebruiken wij dat maar als excuus voor het feit dat wij ons hebben laten tillen. Op zich was het zo slecht nog niet, het was toch wel een aardige chauffeur, hij speelde als een soort gids en vertelde over en toonde ons de bezienswaardigheden die wij beslist moesten bekijken. Boekarest is in tegenstelling tot Boedapest een ongeorganiseerde en rommelige stad, zij liggen hier toch nog wel een 10 jaar achter in de ontwikkeling tot de moderne tijd. Het was pas 13:30, maar het verkeer was nu al chaotisch en alles reed kriskras door elkaar, niemand gunde een ander wat ruimte.
In het hotel aangekomen namen wij even ons gemak en gingen al gauw wat verkennende bewegingen ondernemen. Met de benenwagen begaven wij ons richting het historische district dat was nie zover weg. Wij liepen langs een oude kerk en kerken werken als een krachtig magneet op Bou, ze wil daar altijd wel kijken . Bij deze was het een drukte van belang en er stond een rij wachtenden, eigenlijk alleen vrouwen. Wij sloten achteraan de rij maar al gauw werd ons gezegd dat wij gewoon naar binnen komen om de iconen en glas in lood ramen te bewonderen. Binnen zagen wij de vrouwen geduldig op hun beurt wachten om met briefjes over diverse relikwieën te wrijven. Buiten achter de kerk was nog een plek waar ze kaarsen konden kopen en konden branden. Ook daar was het razend druk. Wij vonden het niet gepast om al te veel foto's te maken en wilden ook niet om uitleg vragen. Dat vinden wij hopelijk wel op internet. Via de Lipscani wijk liepen wij langzaam richting het restaurant The Artist, welke wij al vanuit Nederland voor vanavond hadden gereserveerd. Aldaar kozen wij voor het zg lepelmenu, de Nederlandse chef kon daar zijn kunnen in tonen, voorgerecht en hoofdgerecht beide bestaande uit een zestal lepels waarop de gerechtje werden geserveerd. De voorgerechten waren uitstekend, de daarop volgende hoofdgerechtjes, waren lekker, maar dan ook niet meer dan dat. Wij zaten te vol om ons nog eens aan een volgende batch lepels te wagen. Eigenlijk zijn wij niet zo'n fan van Uber omdat natuurlijk het beroep van taxichauffeur in gevaar wordt gebracht, zij moeten zich houden aan allerlei regelgeving terwijl in principe iedereen zich bij Uber kan aansluiten, een smartphone en een auto en rijden maar. Hier was een kaartje met de metro 5 Leu, dus voor 2 ben je 10 Leu kwijt en bovendien zouden wij nog in totaal een kwartiertje moeten lopen. Met Uber waren wij ook voor 10 Leu klaar en dan van deur tot deur. Terug in het hotel aangekomen deden wij nog wat speurwerk betreffende dat kerkje, het bleek om de Biserica Curtea Veche te gaan. Ben er nog niet achter, maar het lijkt ook wat met Dracula te maken te hebben.

Hotel: NH Bucharest


09-10-2019 Boekarest

Gisterenavond probeerden wij nog te reserveren voor bezoek aan het parlement. Volgens zeggen het na het Pentagon en het Mexicaanse parlementsgebouw het derde grootste gebouw ter wereld. Dat reserveren lukte op de een of andere reden niet. De kordate hotelreceptioniste vroegen wij om hulp, maar het bleek dat het alleen telefonisch kon en dat ze pas vanaf 10 uur te bereiken waren. Zij regelde dat voor ons en vond twee plaatsen voor ons om half twaalf. Wij moesten wel een kwartier eerder aanwezig zijn. Met een Uber er naar toe en daar troffen wij een voverblijfsel van het communisme, de medewerkers hadden er duidelijk geen zin in en waren behoorlijk onvriendelijk en weinig behulpzaam. Eerst moesten wij ons melden bij balie 1, waar wij een papiertje mee kregen dat er daadwerkelijk een reservering voor ons was. Met dat papiertje moesten wij naar Balie 2 waar wij moesten betalen. Daarna moesten wij ons bij nummer 3 opstellen. Daar werden wij door onze gids opgevangen en werden door de security geleid. De gids trouwens was wel heel aardig en behulpzaam. Het gebouw is inderdaad ontzettend groot en naar verluid hebben wij nog geen 5% van het gebouw gezien en toch hadden wij alweer een paar kilometer rondgelopen. Het was een interessante belevenis. Het museum NMCA stond daarna op de lijst. Het bevindt zich pal naast het Parlement, maar wij bevonden ons aan de andere kant van het gebouw en mochten niet via de gewenste kant het gebouw uit. Het was een paar kilometer lopen, dus besloten wij een Uber te nemen. Het gaf wat problemen voor de chauffeur om ons te vinden, hij wist niet bij welke uitgang wij stonden, maar de beveiliging bood uitkomst en hij kon de chauffeur naar de juiste plek dirigeren. Wij hadden inmiddels behoorlijk trek gekregen en hadden verwacht een behoorlijk eetgelegenheid daar aan te treffen. Wij moesten naar de 4e etage, en daar troffen wij een armetierig zooitje. Er lagen wat verpieterde belegde croissants in een vitrine en er stonden wat muffins en luikse wafels. Uit armoede namen wij die dan maar. Wel hadden ze een mooi dakterras waar wij lekker even konden zitten met het lekkers. Ook het museum stelde niet veel voor. Vervolgens stond het Enescu huis op de lijst. Het gebouw was prachtig, maar de tentoonstelling was niet aan ons besteed. Op naar het Village museum, een openluchtmuseum, vergelijkbaar met het openluchtmuseum bij Arnhem. Was best leuk om te zien, vooral omdat het prachtig weer was.

Hotel: NH Bucharest


10-10-2019 Boekarest

Hotel: NH Bucharest


11-10-2019 Boekarest ⇉ Amsterdam

Hotel: Thuis


© 2024 Europa reizen realisatie: Titana Automatisering