Europa reizen

Europa | Boedapest 2019


15-03-2019

Zojuist hebben wij het inchecken gedaan. Zoals het er nu uit naar uit ziet wordt het een niet al te drukke vlucht. Wij zitten op rij 3, lekker voor aan. Hopelijk gaat de storm wat liggen. De weersverwachting ziet er ook al aardig uit. Naar het schijnt wordt het zondag zelfs 21 graden, nou dat moeten wij nog maar zien. Bob kwam met het voorstel om ons naar Schiphol te brengen ern natuurlijk konden wij dat niet afslaan.


16-03-2019 Amsterdam ⇉ Boedapest

X
Budapest
Om 10:05 vertrekt de KL1975 welke ons naar Boedapest zal brengen. Daar hopen wij om 12:00 aan te komen. Klokslag kwart over zeven stond Bob paraat. Er was vrijwel geen verkeer onderweg dus stonden wij in een poep en een scheet op Schiphol. Wij hadden tijd over dus die werd zeer nuttig besteed met een bezoek aan de shop vol electronica. De al veel langer begeerde draadloze koptelefoon met noisecancelling werd uiteindelijk dan toch maar aangeschaft. Niet die van Bose, het werd uiteindelijk die van Sony, welke in de aanbieding was. Sander heeft die een tijdje geleden aangeschaft, dus het zal wel ok zijn, die heeft natuurlijk de nodige studie verricht. Tijdens het verdere wachten op vertrek werd de headset direct in gebruik genomen en werd de training van de Formule 1 in Australie gevolgd.
De crew mopperde dat het weer een latertje zou worden, wij hadden inmiddels minstens een half uur vertraging opgelopen te wijten aan de harde wind en volgens zeggen hadden zij het al de hele week. Uiteindelijk werd het 3 kwartier vertraging alvorens wij opstegen. De piloot deed goed zijn best en we kwamen slechts 5 minuten na de geplande tijd in Boedapest aan. Met bus 100 naar het centrum en nog 2 haltes verder met de metro naar ons hotel. Ingecheckt, even opfrissen en op pad.
Eerst een ritje met tram 2, volgens zeggen een leuke route vooral voor toeristen, dus ook voor ons. Tram 2 volgt een stukje Donau, dus zagen wij al heel wat van de zaken die op de planning staan om te bezoeken. Die droge KLM cake hadden wij maar niet genomen, zodat wij toch wel wat trek kregen. In een gezellige locale gelegenheid namen wij wat versnaperingen en dag kostte ons de kapitale som van omgerekend 6 euro, allebei een drankje en een broodje.
Zeer toevallig liepen wij langs een Furla shop, die wat aanbiedingen had. Bou moest en zou de uitgavenbalans weer recht willen zetten, en zodoende werd een nog een tas aangeschaft.Voor de rest hebben wij her en der rondgekeken inclusief Geller badhuis, altijd makkelijk om eerst poolshoogte te nemen, dan heb je tenminste enig idee hoe een stad in elkaar zit. Fijn is dat wij gratis met het openbaar vervoer mogen. Toch nog een voordeeltje dat wij de notabele leeftijd hebben bereikt.
Al een tijdje geleden hebben wij op goed geluk een tafeltje gereserveerd bij Kiosk, Het bleek een redelijke keuze in een heel leuke entourage.

Hotel: Courtyard Budapest Center


17-03-2019 Boedapest

X
Szimpla Kert
Voor vandaag hebben wij vanuit huis al kaartjes geboekt om het Hungarian Parliament Building te bezoeken. Volgens de verhalen moet dat zeker de moeite van een bezoek waard zijn. Wij zullen het meemaken.
Nadat Max zijn derde plaats in Melbourne had opgeeist genoten wij van een lekker ontbijt. Daarna een korte wandeling naar Szimpla Kert, een soort overdekte farmersmarkt. Leuke ervaring en heel aardige mensen. Ook waren er veel eettentjes, maar wij waren daar nog veel te vroeg voor Er was een groepje vrouwen druk in de weer met het snijden van groente. Ons werd verteld dat ze bezig waren met het bereiden van goulash en dat het nog een uurtje zou duren, we moesten beslist terugkomen, wij wilden verder met onze verkenning van Boedapest, wij hadden tickets voor de tour in het Parlement van half een. Tijdens onze weg daar naar toe kwamen wij toevalling langs de Dohanny Stnagoge, naar zeggen de grootste van Europa, die staat ook op onze lijst om te bezoeken, maar dat moet morgen. Wij zagen wel een hele lange rij voor de kaartverkoop staan, dat wordt straks online tickets bestellen.
Het bezoek aan het parlement was een voltreffer, zeer de moeite waard en goed georganiseerd. Daarna een rondvaart over de Donau, eigenlijk een echte geldklopperij en niet de moeite waard, maar ja het hoort er natuurlijk wel bij, dus hebben wij het toch maar gedaan.
Het Vissersbastion was daarna aan de beurt. Met een busje de berg op in Buda, moet er niet aan denken dat te voet te moeten doen. Wij waren nog net op tijd om de aanpalende Matthiaskerk te bezoeken, best indrukwekkend, een prachtig bouwwerk. Het Vissersbastion biedt een prachtig uitzicht over Pest aan de andere kant van de Donau.
Avondmaal werd genoten, nou ja het was niet echt genieten, bij het Strudel House Reteshaz. Toch wel een belevenis om het deeg te zien maken, dat werd midden in het restaurant gedaan. Het eten was zeer matig, maar wij vonden het wel een leuke ervaring.

Hotel: Courtyard Budapest Center


18-03-2019 Boedapest

X
New York Cafe
De derde dag alweer. Eerst naar de synagoge, het is goed dat wij al tickets hadden want er stond alweer een behoorlijke rij. De synagoge is prachtig binnen, in alles lijkt het op een christelijke kerk, allen de kruizen ontbreken en ik moest een keppeltje van karton op, die bij de ingang werden uitgereikt. Er stonden her en der vlaggetjes die aangaven waar je moest zijn voor een betreffende taal. Nederlands stond er niet dus sloten wij aan bij de Engelse. Onze guide was een oudere heer die levendig een verhaal hield over het ontstaan en de geschiedenis van de synagoge vermengt met diverse anekdotes, best interessant.
Wij vervolgden onze weg naar de beroemde overdekte markt van Boedapest, inderdaad een prachtige locatie, maar de inhoud bestond uit de overbekende prullaria waar alleen de bus toeristen tot aankoop worden verleid. Ook wij slaagden erin met een aankoop hier te vertrekken, er werd wat gerookte paprikapoeder aangeschaft.
De Opera was het volgende doel. Helaas werd het auditorium gerenoveerd en was afgesloten voor het publiek. Een meisje die een moeilijk te verstaan Engels sprak was onze gids. Weet niet of het aan haar lag maar het viel nogal tegen. Wel is het gebouw prachtig. Tot slot werd in de trappenhal een mini opera uitgevoerd door een zangeres en zanger. Het werd een jolige boel, best leuk (voor een keertje) dit mee te maken.
In New York Cafe , in alle toptien lijstjes van Boedapest aanwezig, genoten, nou ja genoten, wij van een high tea. Een prachtige entourage, schitterend gedecoreerd, alleen was de service en kwaliteit beneden peil. Dat je in de rij moest wachten, is normaal gesproken een goed teken, maar hier was het de naam leunend op het opvallende interieur en niet het product en de bediening, die het wachten bewerkstelligde. Typisch een plek waar iedereen licht ontevreden weer weggaat en nooit meer terugkomt, tenminste zo denken wij erover. Eenmaal het aan ons toebedeelde krappe tafeltje te hebben bereikt bestelden wij o.i. de best wel prijzige high tea for two. Alle tafeltje staan zo dicht tegen elkaar aan dat het behoorlijk storend was, de bediening moest zich steeds tussen de tafeltjes heen wurmen, behoorlijk irritant, en het gebeurde nog vaak ook.. Na een minuutj. e of tien werden een kannetje thee, sinaasappelsap en een cappuccino (Bou prefereert dat boven thee) op het tafeltje neergezet, en een leeg bordje met wat bestek, zonder verdere uitleg. De cappuccino behoort warm gedronken te worden dus die was spoedig soldaat gemaakt. Ik vind het wel lekker om wat citroen in de thee te doen en vroeg de bediening om een schijfje. Dat schijfje moet zeker uit zonnigere oorden komen, want ik zit er nog steeds op te wachten. Inmiddels waren de warme drankjes op en pas veel later werd er een etagere bij ons op tafel gezet. Voor ieder twee sandwiches, drie kleine zoetigheden, twee maccarons en twee chocolaatjes, van matige kwaliteit. Nou ja, je moet het een keer gezien hebben, proeven is eigenlijk af te raden.

Hotel: Courtyard Budapest Center


19-03-2019 Boedapest ⇉ Amsterdam

X
Ludwig Muzeum
We hebben nog een ochtend hier, voor ons gevoel precies goed. We hebben een late check-out geregeld, wij zijn van plan tegen 14:00 richting het vliegveld te gaan Na het ontbijt bezoeken wij nog het Ludwig Museum. Een hele kleine collectie en bovendien was er nog een verdieping afgesloten omdat er een nieuwe tentoonstelling werd opgebouwd. Al met al toch wel de moeite waard om geweest te zijn, maar in een uurtje heb je het wel bekeken. Daarna nog even naar de St. Stephans Basiliek. Best aardig, maar nadat wij die rijkdommen in Rome hebben gezien blijft het hier wat achter. Nu zitten wij nog even in het uitstekende Courtyard uit te rusten en de koffertjes in te pakken en gaan zo naar de luchthaven.
De KL1978 van 17:05 brengt ons terug naar Schiphol, daar hopen wij om 19:15 te landen


© 2024 Europa reizen realisatie: Titana Automatisering