Europa reizen

Europa | Bergen 2022


01-03-2022 Almere

X
onze geplande route
Wij houden hoop dat onze geplande reis doorgang kan vinden ondanks corona en de zojuist uitgebroken oorlog in Oekraine.

  • A - Bergen Noorwegen
  • B - Granvin
  • C - Geilo
  • D - Beitostolen
  • E - Dovre
  • G - Alesund
  • H - Geiranger
  • I - Myrkdalen
  • J - Bergen


30-04-2022 Almere ⇉ Bergen

X
Onze Volvo V90
Wij vliegen vandaag met de KL1187 12:00 13:40 naar Bergen
Tijdens het boeken van deze trip had wij er helemaal niet aan gedacht dat het in de voorjaarsvakantie valt. Het blijkt na alle corona ellende zowat de drukste dag op Schiphol te worden. We kregen op het laatst nog wel de mogelijkheid om de vlucht om te boeken, maar dat zou betekenen dat wij alles moesten wijzigen, autohuur en alle hotels , dat werd te lastig. Daarom maar een uurtje vroeger van huis.al met al viel het nog wel mee wij hadden de bus van iets over half acht en de trein van 2 voor acht, de rij bij de koffer afgifte was iets langer dan normaal, maar daarna moesten wij naar security, daar was het bal, de langste rij bij Disney en dan dubbel., wij werden zelfs weer naar buiten geleid. Omdat de vertrekhal te klein was. Maar wonder boven wonder liep het goed door, uiteindelijk waren wij al kwart voor tien door de controle heen, ca 45 minutenlanger dan normaal. Nu zitten wij in een splinternieuwe Embraer, volgens de crew pas een of twee weken in dienst.
De vlucht zelf verliep voorspoedig en helemaal op tijd. De gereserveerde RAV bij Hertz werd vervangen met een Volvo V90 en dat is natuurlijk ook niet verkeerd. Even naar het hotel en toen een wandeling door het centrum van Bergen was de bedoeling. Wij kregen een kamer in een bijgebouw en in tegenstelling wat verzocht was toch vrij dicht bij een lift, dat was een ramp, dus terug naar de receptie en verhuizen naar een andere kamer. Daar was het wel beter, maar die lift bleef zuchten en kreunen. Op de terugweg zit we weer in dit hotel, dus verzochten wij de receptie om ons dan een kamer in het hoofdgebouw te geven. Daarna toch de gelande stadswandeling, wij bezochten o.a. een soort winkelcentrum Galleriet genaamd, van de buitenkant een ordinair huizenblok, maar binnen was het mooi ontworpen, echt de moeite waard om eens te zien alhoewel het winkelaanbod niet bijzonder was. Bergen is een stadje met veel idyllische uitzichten Onderweg passeerden wij Villa Paradiso en daar was het behoorlijk druk met een rijtje voor de deur. Niet zo als bij Relais de Venice of security op Schiphol op 30 april, maar toch trok het onze aandacht. Aangezien het toch etenstijd was en wij nog niets op het oog hadden waagden wij het er maar op. Het bleek en het weer hielp daarbij. Italiaan te zijn en even later zaten wij aan een lekkere pizza. Daarna weer richting hotel wat de energie was op. Even nog langs de supermarkt voor wat fruit en drinken, en toen ging het licht uit.

Hotel: Scandic Bergen City


01-05-2022 Bergen ⇉ Granvin | Hardangerfjorden

X
Hardanger Fjord
De eerste etappe naar Granvin starten wij tegen een uur of 10. We willen de ferry nemen bij Torvikbygd naar Jondal. We boffen als 2 oude dieven het is in tegenstelling wat voorspeld was prachtig weer We reden ook nog door een gebied met nog heel veel sneeuw alhoewel de wegen keurig schoon waren. Het was zondag en ook nog eens een feestdag dus zagen wij ook veel Noren die daar gebruik van maakten, zelfs een paar in korte broek op de ski. De ferry, die gaat eens per uur, geen idee wat het kost, het kenteken wordt gescand en de rekening komt later, net zo als alle tol. De ferry brengt ons in circa twintig minuten over de Hardangerfjorden naar Jondal en wij vervolgende onze rit langs de oostzijde van het fjord naar Utne. Je weet niet wat je allemaal ziet je wil overal wel stoppen, wat een ervaring. In Utne namen weer een Ferry naar Kvanndal en van daar uit was het niet ver meer naar ons hotel. Daar werden wij ontvangen door Hendrik die ons lekkere maaltje bereidde. Slow cooked zalm met gemengde groeten en een heerlijk toetje, spongecake met pruimen en custard, heerlijk. Wij waren de enige gasten in het hotelletje, wij hadden het rijk voor ons alleen. Het was de eerste dag van het nieuwe seizoen, ze moesten nog opstarten en wij waren proefkonijn. Hendrik bleek pas een maand in dienst te zijn. Hij was een heuze globetrotter, origineel uit Hamburg en lang in Australie verbleven en vervolgens in Bali gestrand, waas hij zijn hart had verloren aan het land en ook aan een relatie. Die was verbroken en toen is hij via zijn vader in dit dorpje terecht gekomen.

Hotel: Jaunsen Gjestgjevarstad


02-05-2022 Granvin | The End of the World

X
Bou sluit vriendschap
In tegenstelling tot gisteren was het bewolkt en regenachtig, nou ja, je kan niet alles hebben. Op advies van Elly, de hotel eigenaresse ging onze rit vandaag naar onder andere het eind van de wereld, een plek genaamd Ousa , ergens op het einde van een fjord. Daar was men van plan om er een industrie te starten die 15.000 mensen werk zou verschaven, ze zijn niet verder gekomen tot het bouwen van 2 villa's en verder staat er niets, daarom heeft het hier de bijnaam het einde van de wereld gekregen. toen nog op zoek naar de twee na hoogste waterval van Noorwegen, de naam ben ik nu even vergeten, dat komt later wel, waar alleen in april/mei water naar beneden komt. Vermoedelijk hebben wij die niet gevonden of het was zo niets zeggend dat het ons niet is opgevallen. Ely vertelde ons later lachend dat zij die waterval ook nooit had gezien.
De middag werd besteed in het Norsk Natur Senter in Hardanger, om daar te komen passeer je een 8 kilometer lange tunnel en via een rotonde in de tunnel neem je de afslag naar de Hardanger Bridge die over het fjord gaat, een mooi uitzicht vanaf de brug. Het Senter was kleinschalig maar toch best leuk, de grootste attractie was een panorama film van een vlucht door het fjord. Op zich prachtig, maar ik moest toch wel een paar keer de andere kant kijken om niet zeeziek te worden.
Teruggekomen in het hotel hadden wij inmiddels gezelschap gekregen van een frans stel, wij waren niet meer de enigen in het Hotel. Henderik had een vissoep bereid, gevolgd door een gebraden kippetje en tot slot een creme brule , best lekker.
Wij besloten net zo als gisteren met een wandelingetje naar het Fjord.

Hotel: Jaunsen Gjestgjevarstad


03-05-2022 Granvin ⇉ Geilo | Voringsfossen

X
Voringsfossen
Jaunsen was een heel leuke plek om te verblijven. Alles was zeer authentiek zullen wij maar zeggen en het ontbrak aan alles wat er van een modern hotel verwacht wordt. Bovendien was het hier zwaar maar dan ook zwaar over prijst, normaal verblijven wij 4 nachten voor de zelfde prijs, nu kregen wij maar 4 nachten. Toch waren wij zeer content met onze keuze, dat kwam door Elly en Hendrik, zo gastvrij en behulpzaam. Hendrik kwam zelfs op zijn vrije ochtend even terug om onze koffer naar de auto te brengen. Een volgende keer zouden wij zelfs overwegen hier terug te komen. Tijdens het uitgebreide ontbijt met het speciaal voor ons gebakken zonder zout(dit was natuurlijk niet nodig, maar het was wel zeer attent) keuvelden wij over van alles en nog wat met Elly en haar Zweedse vriendin die een paar dagen over was. Hendrik tilde onze koffer de trap af en bracht die naar de auto en wij waren klaar voor ons vertrek naar de volgende halte Geilo. Wij reden door de Måbødalenvallei en werden verrast door een totaal wit landschap, alleen de weg was geheel sneeuwvrij en werd gemarkeerd door heel veel stammetjes. Eerst begreep ik die niet, maar na wat gepeins bedacht ik dat het markers waren voor de sneeuwruimers. Eerst werd nog de Voringsfossen bezocht, een spectaculaure groep watervalen die wij (ik bedoel Bou) van boven bekeken, ik bleef angstvallig een stuk van de balustrade. Wij aten wat bij Sofies, Bou een salade met geitenkaas en ik zondigde behoorlijk met wat huisgerookte zalm.

Hotel: Geilo Hotel


04-05-2022 Geilo ⇉ Beitostolen

X
Staafkerk in Hegge
Wij vervolgen onze weg naar Beitosolen, na al het schoons van de afgelopen dagen een relatief saai stuk, weinig spectaculair. Halverwege de route ligt er een openluchtmuseum, het Valdres Folkemuseum in Fagernes wij besluiten om daar even rond tekijken. Tja wat moet ik daar nu over zeggen, in ieder geval was er voor Bou nog wel een tentoonstelling van Noorse klederdrachten, zeeeeeer interessant.
Staafkerken zijn gebouwd naar een principe van de Vikingen en er schijnen er nog maar 28 in de wereld van over te zijn, waarvan een groot deel in het gebied waar wij nu zijn, zo ook in Hegge en laten wij die nu net passeren. Even van de weg af Was best interessant om en wij staan voor een wonder, een schuur met een puntdak en een kerktoren daar aan zonder klok. Nog even verder op twee kilometer van de eindbestemming staat er een zogenaamde lichtkapel, een klein kappelletje met een grote glas in lood muur, dat was wel heel mooi.
In Beitostolen merken wij dat wij eigenlijk midden tussen de seizoenen zitten, de winter is voorbij en het zomerseizoen moet nog starten. Kwa drukte ideaal, maar het had een nadeel dat de restaurants gesloten waren, wat overbleef was een buffet in het hotel en dat sprak ons helemaal niet aan, dus werd de plaatselijke Spar vereerd met ons klandizie.

Hotel: Radisson Blu Mountain Resort


05-05-2022 Beitostolen ⇉ Dovre | Jotunheimen Park

De Radisson die wij hier hadden is toch duidelijk een stuk minder als wij gewend zijn. Wij hadden wat problemen met de douche en wilden de receptie bellen maar er bleek bijvoorbeeld geen telefoon in de kamer te zijn, dus moesten wij naar beneden. Ook het ontbijt was matig, maar ja het zou ook kunnen wijten aan de tijd, wij zaten duidelijk tussen twee seizoenen in.
De route van vandaag leidt dwars door het Jotunheimen National Park, er waren wat twijfels of de 63 opengesteld was, in de winter is deze weg afgesloten, nu is de weg gelukkig sneeuwvrij. Wij moeten het doen met het uitzicht vanuit de auto want alleen de weg is sneeuwvrij en alle wandelpaden zijn eigenlijk nog ontoegankelijk, maar daarom niet getreurd het was ook vanaf de weg al prachtig.
Bou had iets gelezen over een informatiecentrum over wilde rendieren, dat leek ons wel leuk. Daar aangekomen, zagen wij een gebouwtje met een soort overkapping waar afbeeldingen en tekst was te zien over de Rudolph, en een deur waar WC op stond, die was natuurlijk afgesloten. Toen wij om het gebouwtje heen liepen ontdekten wij nog een deur en die was niet afgesloten. Brutaal als wij zijn, gingen wij naar binnen, maar het was er uitgestorven. Wel hoorden wij wat geroezemoes ergens in het gebouw, maar de WC was het eerste doel. Uiteindelijk klopte ik maar op een deur en jawel daar zat een vrouw. Zij bleek een soort manager te zijn van de Nationale Parken en zij vertelde ons dat wij natuurlijk veel te vroeg in het jaar waren. Alles was nog gesloten, ook een befaamd uitzichtspunt, de ??????
Het blijft toch altijd wel een gok om in den vreemde een hotel uit te zoeken. Nu was in deze omgeving weinig keus, dat maakte het een stuk makkelijker, dan blijft nog maar de vraag wat je krijgt. De gekozen locatie voor vandaag was prima, zeer nette en ruime kamer en een prima ontbijt. De uitbaatster waarschuwde ons al dat er geen buffet zou zijn omdat er maar 6 gasten waren, dus konden wij gewoon opgeven wat wij wilden. Toftemo Turiststasjon is een gecombineerde plek, Camping en hotel, het hotelgebouw staat midden tussen de caravans, zonder dat het storend is.

Hotel: Toftemo Turiststasjon


06-05-2022 Dovre ⇉ Alesund | Valdresflye route

Wij vervolgen onze weg via de Valdresflye route, volgens de berichtgeving een adembenemend stuk weg. Dat is het ook, maar wij hebben de afgelopen dagen al meer pracht gezien. Het landschap is inderdaad prachtig, maar er is hier meer bedrijf overal, je passeert veel kleine en grotere industrietjes en dat doet natuurlijk wel afbreuk aan het natuurschoon. Helaas is het vandaag een sombere dag met regen. En het hoofddoel van vandaag, de Trollstigen was nog afgesloten. Normaal openen ze deze weg in mei, maar er was een grote lawine geweest. Helaas dus voor ons. Dan maar eerder naar Alesund, waar wij alvast de planen voor morgen uitvoeren. Een bezoek aan het Jugendstil museum, heel leuk, en een stadswandeling langs de mooie Art Deco huizen.Ons gekozen hotel was een goede keuze, leuk en vriendelijk personeel en een design inrichting. Design had het helaas wel gewonnen van de ergonomie, Zo was de douche prachtig om te zien, maar in het gebruik werd het een waterballet, en het gekozen bestek was mooi, maar lag niet fijn in de hand. De kamer was heel klein, maar wel mee te leven. Wij aten in het hotel allebei een lekkere pasta, Bou met kip en ik met langoustines.

Hotel: Hotel 1904


07-05-2022 Alesund

Het weer had gisteren niet meegewerkt, daarom liggen wij nu voor op het geplande, wij gaan op zoek naar een nieuwe dag invulling. Het was een drukte van belang in Alesund de plaatselijke marathon werd vandaag gehouden, bedst gezellig. In de ochtend lopen wij nog wat rond, het was inmiddels zowaar ook best mooi weer geworden en voor de middag had Bou haar favoriete dagbesteding gevonden, een Outlet, Devold! We moeten er met een ferry naar toe. Het was een leuk boottochtje over het fjord en onderweg zag we nog een groepje eidereenden langs dobberen. Eerst wisten we niet wat het voor dieren waren, maar de kaartjesverkoper bracht uitkomst, hij wist de Noorse naam en DuckDuck (hahaha) bracht de uitkomst.
Wij zaten maar met 5 reizigers op de boot waaronder een plaatselijke inwoonster waarmee wij aan de praat waren geraakt. Toen wij weer aangemeerd waren was zij zo aardig om ons een lift te geven naar de tot outlet omgebouwde fabriek, het was nog een minuut of 10 lopen vanaf de aanlegplaats. De Outlet was een verzameling van diverse winkels die nog het meest weg hadden de bij ons bekende Bever, gericht op outdoor activiteiten. Wij waren er eigenlijk best gauw uitgekeken. We namen nog een drankje en gingen terug met de Ferry.Aangezien de menukaart in ons hotel zeer beperkt was, besloten wij elders te eten , het werd de American Steakhouse, dit om alvast in de sfeer te geraken van onze volgende reis.

Hotel: Hotel 1904


08-05-2022 Alesund ⇉ Geiranger | Eagle road

Geiranger is onze volgende halte, als de Trollstiegen weer vrij gegeven was zouden wij vandaag nog een herkansing hebben, maar helaas pindakaas. Wel vervolgen wij onze weg, eerst uiteraard weer een stuk met een ferry en vervolgens via de Eagle Road, prachtig. Wij kwamen redelijk vroeg in ons hotel aan, een prachtige ligging direct op de helling van het fjord en wij maakten direct gebruik van het terras aan het zwembadje op het zonneterras. Daarna zijn wij Geiranger nog even gaan verkennen, maar dat blijkt maar een halteplaats voor ferry’s en cruiseschepen te zijn, een paar souvenirshops, een paar restaurants en een supermarkt. De restaurants waren nog dicht, het seizoen moest nog beginnen. Daarom waren wij aangewezen op het restaurant van het hotel. Matig en uiteraard heel duur, zoals alles hier in Noorwegen.

Hotel: Grande Fjord Hotel


09-05-2022 Geiranger | Bonseye

Gisterenavond hadden wij nog aan de receptie gevraagd naar mogelijkheden om een rondvaart over het fjord te maken, zij hadden zelf een aanlegplek van een bevriende ondernemer, Bonseye, RIB safari .De receptioniste vertelde ons dat ze voor ons om 3 uur een tochtje had geboekt. Verschrikkelijk duur uiteraard, maar ja wij zijn hier vermoedelijk voor het eerst en voor het laatst, niet omdat hjet niet bevalt, maar als je het een keer hebt gezien is dat wel genoeg.
Na het uitstekende ontbijt gingen wij naar het Norsk Fjordsenter, over het leven aan het Fjord, best leuk. Aanpalend is er een waterfall trail erg mooi aangelegd, met ruime trappen die je langs de waterval naar beneden brengen. Wij zij tot halverwege gekomen.
Toen terug naar het hotel waar wij onze veiligheidspakken aangereikt kregen voor de boottocht. Jelmer lag klaar en samen met een stel Amerikanen uit Scottsdale toerden wij over het fjord en genoten wij van het prachtige uitzicht op vooral veel weatervallen. Jelmer vertelde gepassioneerd over zijn voorvaderen en wees op de afgelegen boerderijen die zich tegen de steile rotswanden bevonden.
Terug gekomen besloten wij naar de plaatselijke Joker(supermarkt) te rijden En daar wat voor het avondeten te scoren. De kaart in het hotel was uiteraard weer eens zeer beperkt, en wat er op stond hadden wij gisteren al gehad, en de andere restaurants waren nog gesloten. Veel soeps was het niet, dus werd het een belegde bagel en een wrap, aardbeien en joghurt, daar moeten wij het mee doen.

Hotel: Grande Fjord Hotel


10-05-2022 Geiranger ⇉ Balestrand | National Park Jostelbreen

Weer een nadeel van onze vroeg in het seizoen trip, de geplande route via Grotli was nog afgesloten. Er waren een paar alternatieven, wij kozen voor de ferry naar Hellesylt, ruim een uur varen over het prachtige Geirangerfjord, helaas was het zeer regenachtig en hadden ze een bus Japanners losgelaten, het was veel minder rustig als dat wij de afgelopen gewend waren. Dat neemt niet weg dat het een mooie tocht was. Vandaag staat de grootste verplaatsing op het schema, ruim 5 uur, qua kilometers lijkt het niet zoveel, maar op deze wegen mag je 50,60,70 of 80 kilometer per uur, al zou je harder willen de kronkelende tweebaansweg maakt het onmogelijk. Van Hellesylt naar Dragsvik is het circa 250 kilometer door het National Park Jostelbreen, een straf is het niet. Gletsjers en watervallen bepalen ons uitzicht. We arriveren aan het einde van de middag in Balestrand, Dragsvik of Holmen, zoals de plaatselijke bevolking het hier noemt, wij zijn er ondanks de uitleg van de hoteluitbaatster niet in geslaagd nu te ontdekken wat nu wat is. Uiteraard is het etensaanbod weer zeer beperkt, zoals gebruikelijk is het meeste dicht en zit ik natuurlijk met mijn zout beperking. Voor de chef is er weinig mogelijk, dus zijn wij aangewezen op een vissoep met Noors brood( lijkt nog het meest op karton, maar is best smakelijk). Veel te weinig eigenlijk maar gelukkig hebben wij nog aardbeien en yoghurt.

Hotel: Dragsvik Fjordhotel


11-05-2022 Balestrand

Zoals wij de eerste dag hebben geboft met het weer is het nu omgeslagen, vandaag is het regen en nog eens regen. Moeder Overste heeft nog een te bezoeken staafkerkje, St. Olavs Kerk, ondekt, dus daar moesten nog wat kiekjes worden gemaakt. Ook het Norsk Reise Livs werd gefeteerd met ons bezoek, dat was niet veel soeps, maar er was een auditorium waar je diverse filmpjes kon bekijken, en die waren best leuk, bovendien was het niet aangenaam om in de stromende regen te lopen. Het aquarium bleek een jaar geleden opgeheven. Er was nog een emaille werkplaats van Rolf en Solveig Haukaas, die al minsens 50 jaar bezig waren met het fabriceren van geëmailleerde bijous. Dat was eigenlijk best leerzaam, Rolf legde ons uitgebreid uit hoe alles in zijn werk ging.
Terug in het hotel had de chef een zoutarme vismaaltijd bereikt.

Hotel: Dragsvik Fjordhotel


12-05-2022 Balestrand ⇉ Voss | tunnels

Op naar Voss, onze volgende etappe. Na bestuderen van de route bleek dat een groot deel van de af te leggen weg bestond uit tunnels waarvan de langste zelfs ruim 24 kilometer lengte had. Rijden in tunnels is niet iets waar ik blij van wordt, en zeker niet zoals hier zonder gescheiden rijbanen. Bou had eerst nog en een staafkerk in Kaupanger op het oog en daar zouden wij een ferry/fjordcruise kunnen pakken naar Gudvangen kunnen nemen, dat zou minstens 40 kilometer aan tunnel schelen, hoe wij ook zochten uit niets bleek dat er een boot zou vertrekken van hier, er was zelfs niets of iemand waar informatie te verkrijgen was, dus wederom te vroeg in het seizoen. Dan toch maar de tunnelweg en dat was ook nog niet zo eenvoudig om de weg te vinden ,uiteindelijk kwamen wij in Voss aan, naar schatting in totaal meer dan 60 kilometer door tunnels gereden, ik was behoorlijk gaar.
In het hotel eindigden wij met een hamburger, Bou een vegetarische(dat mag natuurlijk eigenlijk de naam hamburger niet dragen) en ik een ordinaire zonder kaas en zonder bacon.

Hotel: Scandic Voss


13-05-2022 Voss ⇉ Bergen | Kade 1,2,3 en 4

Het zit er bijna weer op, vandaag terug naar Bergen waar wij nog 2 nachten slapen. Het is zoals eigenlijk steeds een prachtige route, helaas wel met veel tunneltjes, niet zoals gisteren van die lange gelukkig. DE kamer die wij nu hebben hier is totaal anders in vergelijk met de kamer die ons 2 weken geleden was toebedeeld, nu ruim en geen kreunende liften, het is maar goed dat dat vorige keer al kenbaar hadden gemaakt dat wij niet meer in het bijgebouw wilden zitten.
Het regende natuurlijk nog steeds dus moest er binnen vertier worden gezocht. Het werd Kade, het museum hier, bestaande uit 4 gebouwen met uiteenlopende onderwerpen. Gebouw 1,2 en 4 waren best leuk, gebouw 3 was voor de architectuur volgens de beschrijving, daar stonden een paar maquettes en er was een ruimte die blijkbaar was ingericht onder verantwoorde design. Nou, niets van waar volgens ons, hier waren wij gauw uitgekeken.

Hotel: Scandic Bergen City


14-05-2022 Bergen

Hotel: Scandic Bergen City


15-05-2022 Bergen ⇉ Almere


© 2024 Europa reizen realisatie: Titana Automatisering